GastroPan Versenyek résztvevői

A GastroPan Versenyek győztesei: a legjobb pékek, cukrászok és szakácsok

A GastroPan 2018 Versenyeken díjazták a legjobb pék- és cukrásztermékeket és a legjobban sikerült, étvágygerjesztő, elegánsan és esztétikusan tálalt hidegtálakat, melyeket egyénileg illetve csapatban készítettek, valamint a legcsodálatosabb csokoládéból és cukorpasztából készült díszmunkákat, és kiosztották 2018 Év Kenyere és 2018 Év Tortája trófeákat.

CUKRÁSZVERSENYEK

A Taste of the Garden nevű csokitorta lett 2018 tortája

2018 Tortája a Taste of the Garden nevű csokitorta lett egy kekszalapú, mogyorós, mézes, olívabogyós, paradicsomos, tehéntúrós torta, amelyet Selaru Elena Doiniţa készített, a Crăiasa Munţilor cukrásza. Az idei év legjobb tortája mogyorós, olivás, korpás kekszlapból készült, keserűcsokoládé-krémmel, házi tehéntúróval, sárgarépazselével, kakukkfüves almás mákos tortalappal, paradicsom-moussal, mézzel, fehércsokoládéval, csokis mézes bevonattal. A tortát tehéntúrókorongra fektetett, kandírozott paradicsom és olíva crumble díszíti.

versenyzok1

I díj: Selaru Elena Doiniţa – Crăiasa Munţilor, Felsőmoécs, Brassó megye

A versenyszám díjazottai:

I díj: Selaru Elena Doiniţa – Crăiasa Munţilor, Felsőmoécs, Brassó megye

II díj: Şerbu Camelia Irina – Ana Pan SA, Bukarest

III díj: Ulman Mihaela Tatiana – Jászvásár

 

A legszebb cukorpasztából készült művészeti alkotás témája: Románia Hagyományok Tükrében

A világszinten elismert szakmai zsűri a legszebb cukorpasztából készült művészeti alkotásnak járó díjat a konstancai Megasimitis cukrászának, Velniceriu Ionela munkájának ítélte oda. A díszmunkát a román Paparuda népszokás (esőtánc) ihlette.

versenyzok2

I díj: Velniceriu Ionela – Megasimitis Srl, Konstanca

I díj: Velniceriu Ionela – Megasimitis Srl, Konstanca

II díj: Nistor Cristina – Belpan Srl, Szucsáva

III díj: Filip Anamaria – Vipp Fashion Srl, Barlád

 

Csokoládéból is készültek művészi alkotások

A csokoládéból készült művészi alkotások témája idén a ”Hagyományok” volt. A legszebb díszmunkát a falusi, népviseletet viselő, dolgozó nő ihlette. A csokidíszmunkát a szucsávai Belpan Srl cukrásza, Nistor Cristina készítette.

versenyzok3

 

I díj: Nistor Cristina – Belpan Srl, Szucsáva

I díj: Nistor Cristina – Belpan Srl, Szucsáva

I díj: Cazacu Elena Ada – Vipp Fashion Srl, Barlád

II díj: Chiţu Vasile – Confiden Travel Srl, Hotel Ramada, Piteşti

 

PÉKVERSENYEK

Az Év Kenyerei

Az elmúlt évekhez hasonlóan az „Év Kenyere” versenykategóriában két versenyszámban is lehetett nevezni. Így a gyártási folyamat és a napi termelési mennyiség függvényében kézműves és ipari technológiával készült kenyér versenyszámokban is versenyezhettek. A szakmai zsűri díjazta mind a legjobb ipari, mind a kézműves úton előállított kenyereket.

 

2018 Ipari Kenyere, amelyet Romániában állítottak elő

A versenykategóriába olyan ipari pékségeket képviselő versenyzők jelentkezhetnek, akik naponta minimum 300 kg kenyeret állítanak elő. A nyertes alkotást Voica Silvia Florentina, a Vel Pitar pékje készítette. A győztes kenyér tartalmaz többek közt 650-es fehér búzalisztet, kovászt, szójababot, napraforgómagot, lenmagot és élesztőt is.

versenyzok4

 

I díj: Voica Silvia Florentina – Vel Pitar SA, Râmnicu Vâlcea

I díj: Voica Silvia Florentina – Vel Pitar SA, Râmnicu Vâlcea

II díj: Gál Rozália – Bocskor Pékség, Szentmárton

III díj: Caracuda Păunescu Floriana Adelita – Michael Artisan Bakery, Craiova

 

2018 Kézműves Kenyere, amelyet Romániában állítottak elő

A versenykategóriába olyan kézműves pékségeket képviselő versenyzők jelentkezhetnek, akik naponta maximum 100 kg kenyeret állítanak elő. A legjobb kézműves kenyeret a Megasimitis pékje, Gheambazu Florin Nicolae készítette és lisztet, vizet, szójamagot és lenmagot, illetve a bor erjedése során keletkező habbal készülő kovászt és sót tartalmaz.

versenyzok5

 

I díj: Geambazu Florin Nicolae – Megasimitis Srl, Konstanca

A versenyszám díjazottai:

I díj: Geambazu  Florin Nicolae – Megasimitis Srl, Konstanca

II díj: Cristolovean Elena – Mons Mellis - Transylvania Dreams, Szászhermány

III díj: Bocskor István – Bocskor Pékség, Szentmárton

 

A legjobb egészséges péksütemények

 A versenyző pékek a péksütemények kategóriában is megmutathatták szaktudásukat, olyan péksüteményekkel nevezhettek, amelyek az egészséges életmód jegyében készültek

A legfinomabb péksütemény az Oprea Alexandru által készített vegán, avokádós lepény lett, amely kókuszpelyhet, mandulalisztet, kókuszolajat, juharszirupot, avokádót és kakaót tartalmaz.

versenyzok6

I díj: Oprea Alexandru – Ana Pan SA, Bukarest

A versenyszám első három helyezettje:

I díj: Oprea Alexandru – Ana Pan SA, Bukarest

II díj: Bocskor István – Bocskor Pékség, Szentmárton

III díj: Sandu Dumitra – Vel Pitar SA, Râmnicu Vâlcea

 

Egy, a 10 éves GastroPan alkalmából készített művészi kompozíciót is díjaztak

Idén egy új versenykategóriát is meghirdettek, a versenyzők egy különleges artisztikai kategóriában mérettethettek meg, különböző művészi alkotásokat készíthettek kenyértésztából, cukorpasztából, csokoládéból, isomaltból vagy zöldségből és gyümölcsből készíthettek faragásokat. Az új versenykategória tematikája: 10 év GastroPan. A legszebb művészi alkotás készítője a Moara Cibin.

versenyzok7

 

GASZTROVERSENYEK

Bámulatos ünnepi hidegtálak és hagyományos román ételek

Ebben a kategóriában az egyénileg vagy csapatban versenybe szálló résztvevők feladata az volt, hogy egy olyan ünnepi hidegtálat állítsanak össze 6 vagy 8 személyre, amely hús alapú fogásokból és három alapelemből áll, három körettel, és a hozzá illő salátával. A hidegtálakon kívül a versenyzőknek egy 2 személyes tányérdesszerttel is készülniük kellett. A csapatban versenyzőknek egy hagyományos román ételt is kellett készíteniük disznóhúsból, csirkéből, vadhúsból vagy lakto-ovo-vega alapanyagokból.

Az egyéni versenyszámban két nyertes született: Cozma Bogdan Cosmin, a Crăiasa Munţilor szakácsa és Ciutacu Gheorghe. A vadnyúlhátból készült, sajtos, spenótos terin, a zöldalmás, spenótos borjúterin, mogyorós szarvas, zöldségmozaik, ropogós sárgarépatart, a pikáns franciamustármagos, pirosborsos, kaliforniai paprikás szósz, vajas pritaminpaprikás majonéz, balzsamecetes áfonyaszósz, erdei kakukkfűvel ízesített vinegrette csak néhány a Cozma Bogdan Cosmin hidegtálán elrendezett ételekből. Desszertje elemei: hegyi virágokkal ízesített csokikrém, cseresznye és vaníliakrém, sültalma parfé, fehércsokival és erdei mogyoróval, a „Gyermekkor íze” sütemény csipkebogyó-sürítménnyel átitatott felverttel, főzött tejbegrízkrém citrommal és erdei szamócával ízesítve.

versenyzok8

I díj (egyéni): Cozma Bogdan Cosmin – Crăiasa Munţilor, Felsőmoécs, Brassó megye

A versenyszám másik győztese, Ciutacu Gheorghe hidegtálának elemei: gyömbérrel és zsályával ízesített növendékfilé fenyőrüggyel és fafülgombával készült pulykamoussal töltve, Philadelphia sajtkrémmel és kandírozott sárgabarackkal bevonva, házinyúl terin, fürjmell és struccmáj Serano sonkába tekerve, mangalicaszűz-tekercs, kurkumás libamell, pisztácia és aromás fűszerek, borsópüré és vörösbab póréhagyma lapocskákba tekerve, Tamarindo káposztatölcsérek lencsepürével töltve, növényi szénnel készült rizsmillefois, articsóka, édesburgonya és lilaburgonyából készült gyöngyök, Cumberland szósz, moutard a la creme szósz, Morille szósz, roppanós tavaszi saláta és vinegrette szósz.


versenyzok9

I díj (egyéni): Ciutacu Gheorghe – Bukarest

A szakácscsapatok által összeállított hidegtálaknál a Pritax Invest Srl – Golden Tulip Nagyszeben csapata lett a győztes. A szakácsok a következő hidegtállal készültek: őzterin medvehagymával és sütőtökkel, kecskesajt céklával és vörösáfonyás és mentás szósszal készült borsókaviár, pulykaterin cukkinivel és sárgabarackkompóttal, burgonyakövecskék és bébirépa, simeji gomba roppanós gyűrűvel, cseresznyeszósz, libamájterin csokoládézselében, mangópürés briós, portóiból készült szósszal és nyerssalátával.

A legízletesebb hagyományos román étel: marhapacal puliszkával és bébirépával, céklával, savanyított gyöngyhagymával és tormakrémmel.

A legfinomabb és legszebb tányérdesszert fehércsokoládémousse kakaózselével és édes málélappal, mojitózselével és karamellszósszal.


versenyzok10

I díj (csapat): Muntean Nicolae Marius, Crişan Mihai – Golden Tulip Nagyszeben

 

Íme a versenyszám győztesei:

I díj (egyéni): Ciutacu Gheorghe – Bukarest

I díj (egyéni): Cozma Bogdan Cosmin – Crăiasa Munţilor, Felsőmoécs, Brassó megye

I díj (csapat): Muntean Nicolae Marius, Crişan Mihai – Pritax Invest Srl – Golden Tulip Nagyszeben

II díj (egyéni): Drăguţ Cristina – Confinden Travel Srl – Hotel Ramada Piteşti

II díj (csapat): Ferenczi Henrik, Ţepeluş Petru, Baczo Iulian Adrian, Bajko Roxana – Constantin Brâncuşi Szakközépiskola, Sepsiszentgyörgy

III díj (egyéni):  Birta Ioan Andrei – Pod Serv Com Srl – Hotel President, Félixfürdő, Bihar megye

III díj (csapat): Jurj Henrietta, Moşneag Silviu, Chibici Bogdan, Tőkés Bencze – Sungarden Resort Srl, Kisbács, Kolozs megye

 

Zöldségbe és gyümölcsbe faragott idő

A zöldség- és gyümölcsfaragás tematikája az idő volt. A legszebb faragást Verdeş Liliana készítette.

versenyzok11

 

Gratulálunk minden versenyzőnek a leleményességüket, tehetségüket és a professzionalizmusukat tükröző kreációikhoz, melyekkel a versenyre készültek!

A GastroPan szakkiállítás ismét megerősítette vezető pozícióját a cukrászati, sütő- és vendéglátóiparban. A szervezők ismételten köszönik minden kiállítónak, látogatónak, szponzornak, a szakmai egyesületeknek, versenyzőknek, a zsűri tagjainak és minden partnerének, hogy támogatták és jelenlétükkel emelték az esemény szakmai nívóját. A következő GastroPan kiállítás 2019 tavaszán lesz, hamarosan újabb részleteket tudhatnak meg a GastroPan 2019-ről.