Ünnepi hidegtálak a GastroPan kiállítás versenyein

Szombaton, április 21-én, Románia legtehetségesebb szakácsai versenyeztek a 10. GastroPan Nemzetközi Kiállítás keretein belül szervezett gasztronómiai versenyekben.

Díjazták a legesztétikusabb és legelegánsabb hidegtálakat, hagyományos román nemzeti ételeket és desszerteket, melyeket egyénileg illetve csapatban készítettek el, továbbá a legcsodálatosabb zöldségből és gyümölcsből faragott művészi alkotást is.

Bámulatos ünnepi hidegtálak és hagyományos román ételek

Ebben a kategóriában az egyénileg vagy csapatban versenybe szálló résztvevők feladata az volt, hogy egy olyan ünnepi hidegtálat állítsanak össze 6 vagy 8 személyre, amely hús alapú fogásokból és három alapelemből áll, három körettel, és a hozzá illő salátával. A hidegtálakon kívül a versenyzőknek egy 2 személyes tányérdesszerttel is készülniük kellett. A csapatban versenyzőknek egy hagyományos román ételt is kellett készíteniük disznóhúsból, csirkéből, vadhúsból vagy lakto-ovo-vegetáriánus alapanyagokból.

Az egyéni versenyszámban két nyertes született: Cozma Bogdan Cosmin, a Crăiasa Munţilor szakácsa és Ciutacu Gheorghe. A vadnyúlhátból készült, sajtos, spenótos terin, a zöldalmás, spenótos borjúterin, mogyorós szarvas, zöldségmozaik, ropogós sárgarépatart, a pikáns franciamustármagos, pirosborsos, kaliforniai paprikás szósz, vajas pritaminpaprikás majonéz, balzsamecetes áfonyaszósz, erdei kakukkfűvel ízesített vinegrette csak néhány a Cozma Bogdan Cosmin hidegtálán elrendezett ételekből. Desszertje elemei: hegyi virágokkal ízesített csokikrém, cseresznye és vaníliakrém, sültalma parfé, fehércsokival és erdei mogyoróval, a „Gyermekkor íze” sütemény csipkebogyó-sürítménnyel átitatott felverttel, főzött tejbegrízkrém citrommal és erdei szamócával ízesítve.

A versenyszám másik győztese, Ciutacu Gheorghe hidegtálának elemei: gyömbérrel és zsályával ízesített növendékfilé fenyőrüggyel és fafülgombával készült pulykamoussal töltve, Philadelphia sajtkrémmel és kandírozott sárgabarackkal bevonva, házinyúl terin, fürjmell és struccmáj Serano sonkába tekerve, mangalicaszűz-tekercs, kurkumás libamell, pisztácia és aromás fűszerek, borsópüré és vörösbab póréhagyma lapocskákba tekerve, Tamarindo káposztatölcsérek lencsepürével töltve, növényi szénnel készült rizsmillefois, articsóka, édesburgonya és lilaburgonyából készült gyöngyök, Cumberland szósz, moutard a la creme szósz, Morille szósz, roppanós tavaszi saláta és vinegrette szósz.

A szakácscsapatok által összeállított hidegtálaknál a Pritax Invest Srl – Golden Tulip Nagyszeben csapata lett a győztes. A szakácsok a következő hidegtállal készültek: őzterin medvehagymával és sütőtökkel, kecskesajt céklával és vörösáfonyás és mentás szósszal készült borsókaviár, pulykaterin cukkinivel és sárgabarackkompóttal, burgonyakövecskék és bébirépa, simeji gomba roppanós gyűrűvel, cseresznyeszósz, libamájterin csokoládézselében, mangópürés briós, portóiból készült szósszal és nyerssalátával.

A legízletesebb hagyományos román étel: marhapacal puliszkával és bébirépával, céklával, savanyított gyöngyhagymával és tormakrémmel.

A legfinomabb és legszebb tányérdesszert fehércsokoládémousse kakaózselével és édes málélappal, mojitózselével és karamellszósszal.

Íme a versenyszám győztesei:

G1-individual-loc1b
G1-individual-loc1a
G1-echipa-loc1
G1-individual-loc2
G1-echipa-loc2
G1-individual-loc3
G1-echipa-loc3

Zöldségbe és gyümölcsbe faragott idő

A zöldség- és gyümölcsfaragás tematikája az idő volt. A legszebb faragást Verdeş Liliana készítette.

G2-sculptura-loc1

Gratulálunk minden versenyzőnek a leleményességüket, tehetségüket és a professzionalizmusukat tükröző kreációikhoz, melyekkel a versenyekre készültek!

A GastroPan szakmai kiállítás 2018. április 19-21 között (csütörtök, péntek, szombat), 10-től 18 óráig várja látogatóit, április 22-én, vasárnap 10-től 16 óráig. A kiállítás meghívóval és belépőjeggyel látogatható. A belépő a kiállítás hivatalos honlapján (www.gastropan.com) tölthető ki és letölthető.

További részletekért, belépőjegyekért, képekért és videók megtekintéséért kérjük, látogasson el a www.gastropan.ro honlapra, vagy keresse a szervezőket a +40266-219.392-es, +40733-313.043-as vagy +40733-313.042-es telefonszámon vagy e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

A 10. GastroPan nemzetközi kiállítás 2018. április 19-22 között zajlik Marosvásárhelyen. A kiállítás B2B típusú és az érintett területeken dolgozókat célozza meg. Több száz nemzetközi beszállító cég találkozik itt több ezer látogatóval - a sütőipar, cukrászat, csokoládéipar, fagylaltkészítés, közétkeztetés, kávé, gasztronómia és vendéglátóipar vállalkozóival, menedzsereivel, szakmabeliekkel.